top of page

Keuze van drukwerk en afwerkingen


In de meeste gevallen koop je bij Studio Hermine steeds het digitale ontwerp aan. Dit is een kant-en-klare drukfile waarmee je met je eigen drukker aan de slag kan.Indien gewenst, kan Studio Hermine het drukwerk ook voor je uitvoeren. Deze prijzen zijn steeds op aanvraag en zijn sterk afhankelijk van de gekozen druktechniek en afwerking. De twee belangrijkste druktechnieken zijn het offset drukken en het digitaal drukken.


1. Offset drukken

Offset drukken gebeurt aan de hand van grote aluminium drukplaten die door een drukpers gaan. In een eerste stap wordt het ontwerp op de drukplaten overgebracht via een laser. Per kleur (cyaan, magenta, geel, zwart) brengen de platen de inkt over op een rubberdoek, die op zijn beurt de inkt op het papier overdraagt.


Voor grote oplages is offset drukwerk meestal de beste oplossing. De opstartkosten zijn aanzienlijk hoog, maar de prijs van het drukwerk komt in zo'n gevallen toch vaak goedkoper uit dan bij het digitaal drukken.


Toepassingen: flyers, folders, brochure, posters, ...


2. Digitaal drukken

Bij digitaaldrukken wordt er gebruik gemaakt van een digitale printer. Het drukproces is vergelijkbaar met die van een gewone laserprinter, die je kent vanop kantoor of misschien van bij je thuis. Het ontwerp wordt digitaal (via de computer) naar een elektrostatische drum gestuurd voor het drukproces. Er wordt niet met inkt maar met gekleurd poeder (toner) gewerkt. Per kleur (cyaan, magenta, geel, zwart) gebruikt men een andere toner. Wanneer de drum over de toner passeert zal enkel op de plaatsen met beeld toner achterblijven. Wanneer het papier op zijn beurt de toner passeert wordt de toner op het papier achtergelaten en vervolgens ook ingebakken.


Digitaal drukwerk is uitermate geschikt wanneer je je drukwerk in meerdere versies nodig hebt. Per drukexemplaar wordt de informatie telkens opnieuw digitaal doorgestuurd, al dan niet met een wijziging tov het vorige exemplaar.


Bij kleine oplages is digitaal drukken vaak een betere keuze. De opstartkosten zijn bij deze druktechniek eerder laag, want het is niet nodige om (dure!) drukplaten te maken.


Toepassingen: visitekaartjes, geboortekaartjes, huwelijksuitnodigingen, uitnodigingen, ...



Afhankelijk van je oplage zal je dus gaan kiezen voor offset of digitaal drukwerk. Hierbij gaat het enkel en alleen over het standaard drukwerk. Wil je je drukwerk dat tikkeltje meer geven, dan kan je beroep doen op onderstaande technieken en afwerkingen:


1. Letterpress



Hierbij wordt er een dieper liggend reliëf in het papier gedrukt. Dit gebeurt aan de hand van een metalen cliché. Waar het cliché het papier raakt, wordt het papier ingedrukt.


Bij letterpress kan je ervoor kiezen om ofwel een (felle) kleur inkt mee in het papier te drukken, ofwel maak je enkel en alleen gebruik van het reliëf. Deze laatste technieken noemen we 'blinddruk' en is uiteraard veel subtieler dan wanneer je met kleur werkt. Het letterpress drukken is een echte ambacht. Kaartje voor kaartje gaat manueel door de persmachine. Dit is vaak ook terug te zien in de prijs, maar je krijgt er natuurlijk wel wat moois voor terug.

2. Foliedruk


Ook wel de 'hotfoil techniek' genoemd, is een druktechniek waarbij een magnesium cliché aan de hand van warmte, een folie in het papier drukt. Hierbij krijg je ook een soort reliëf in het papier, maar deze is veel minder uitgesproken dan bij letterpress.

De meest populaire folie is momenteel de goudfolie, maar er zijn ook tal van andere kleuren - of metaalfolies mogelijk.

Dankzij deze techniek kun je bijvoorbeeld met een witte folie ook op donker papier drukken, wat met gewone inkt niet mogelijk is.


3. Kleur / folie op snee


Als extra afwerkingen kun je ervoor kiezen, om de zijkant van het papier te kleuren door middel van een folie.


Je kan natuurlijk ook kiezen voor een gewone effen kleur. Dan brengt men geen folie, maar inkt aan op de zijkant van het papier.


4. Multiloft


Bij multiloft wordt er gewerkt met verschillende laagjes papier op elkaar, waarbij de buitenste lagen steeds bedrukbaar zijn. Het resultaat is een vrij dik karton met een gekleurde tussenlaag als mooi detail.


Verder is er uiteraard ook nog een ruime keuze aan verschillende papiersoort en diktes om je ontwerp helemaal af te maken.












Bron foto's: Letterpress.eu - Foliedruk Antwerp - Drukkerij Durnam - Postfly




Comments


bottom of page